SBA och Heta arbeten
Den 15 april 2019 utbröt en våldsam brand i den många hundra år gamla katedralen Notre Dame i Paris. Så gott som på årsdagen, fem år senare, härjas den historiska Børsen i Köpenhamn av en lika förödande brand. En händelse vi närapå kunde beskåda med egna ögon då vi just denna dag var på uppdrag en bit utanför Köpenhamn.
I Sverige har det inte gått mycket bättre. Tidigare i år brann den nya vattenparken Oceana på Liseberg ner i princip till grunden. Inte ett flera hundra år gammalt kulturobjekt den gången, men ändå en förmodligen väldigt dyr olycka.
Redan innan Notre Dame, 2017, brann en anrik gammal byggnad vid Stureplan i Stockholm ner. Även denna gång ett hårt bakslag för kulturhistorien.
Den exakta orsaken till de fyra bränderna är inte med säkerhet fastställd, men det finns en ganska starkt misstänkt gemensam faktor för samtliga händelser; renoveringsarbeten. I samtliga fall finns det god anledning att misstänka så kallade “heta arbeten”.
Heta arbeten i byggsektorn
Heta arbeten, som innefattar arbete som genererar värme, gnistor eller öppen eld, är en kritisk aspekt inom olika industrier och byggsektorer. Dessa arbeten inkluderar svetsning, skärning, lödning, takläggning och andra liknande aktiviteter. Trots att de är nödvändiga för många arbetsuppgifter, utgör de också en betydande risk för brand om de inte hanteras korrekt.
Heta arbeten innebär en hög risk för bränder om de inte utförs korrekt eller om tillräckliga försiktighetsåtgärder inte vidtas. Gnistor eller öppen eld kan lätt antända brännbara material, vilket kan leda till stora skador på egendom, förlust av liv och miljöförstöring.
För att minska risken för bränder är det avgörande att arbetare som utför heta arbeten är ordentligt utbildade och följer strikta säkerhetsprotokoll. Detta inkluderar användning av lämplig skyddsutrustning, korrekt hantering av verktyg och maskiner, samt kunskap om brandbekämpningsmetoder.
Det är dock inte bara i stundens arbete som bränder kan starta. Värme som allstrats under ett hett arbete kan bestå i många timmar efter det utförts. Därför är det också viktigt att postera ut brandvakter som håller koll på att ingen brand startar i det dolda, efter att alla lämnat arbetsplatsen och gått hem för dagen.
Dessa fyra, otroligt tragiska bränder, som kan ha orsakats av heta arbeten eller liknande aktiviteter, påminner om den potentiella faran med att inte vidta tillräckliga försiktighetsåtgärder vid sådana arbeten. De är en kraftfull påminnelse om att noggrannhet och medvetenhet är nödvändiga för att förhindra katastrofer.
Samtliga incidenter, som misstänks ha startat pga heta arbeten under renoveringsarbeten, belyser vikten av att följa säkerhetsföreskrifter och protokoll, särskilt i historiska eller känsliga strukturer. Dessa händelser kan vara kostsamma och kan förhindras genom att tillämpa lämpliga säkerhetsåtgärder och ha en tydlig förståelse för riskerna.
Risker man varit väl medvetna om när man projekterade renoveringsarbetet av Uppsala domkyrka, som drog igång 2019. Här har man valt att helt förbjuda heta arbeten på plats. Det kanske inte alltid är varken nödvändigt eller möjligt i alla projekt, men det är samtidigt lätt att förstå att man väljer att gå fram med otrolig försiktighet med tidigare erfarenheter i backspegeln.
För att minimera risken för bränder vid heta arbeten är det viktigt att genomföra noggranna riskbedömningar, tillhandahålla lämplig utrustning och utbildning för arbetare, samt ha en effektiv brandövervakning och släckningsstrategi på plats. Det kommer att bli intressant att följa utvecklingen av regelverk och rutiner, både i Sverige och Danmark efter dessa händelser.
Det är ju dock inte bara viktigt att vidta försiktighet under renoveringar och andra byggprojekt. Ett fungerande brandskyddsarbete måste finnas på plats och utföras kontinuerligt, för att ständigt jobba för att motverka uppkomsten av bränder.
Systematiskt brandskyddsarbete
Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) är en strategi som syftar till att förebygga och minimera riskerna för bränder i olika typer av byggnader och verksamheter. Det handlar om att skapa en strukturerad och genomtänkt plan för att hantera brandsäkerheten på ett effektivt sätt.
För att kunna vidta lämpliga åtgärder är det viktigt att först identifiera och analysera de potentiella brandriskerna i en byggnad eller verksamhet. Detta inkluderar t. ex att kartlägga brandfarliga material, elektriska system, brandisolering, brandutrymmen och andra faktorer som kan påverka brandsäkerheten.
Baserat på riskanalysen tas sedan en åtgärdsplan fram som syftar till att minimera de identifierade riskerna. Detta kan innefatta installation av brandskyddsutrustning, genomförande av brandövningar, utbildning av personalen i brandsäkerhet och utveckling av rutiner för brandhantering och evakuering.
Systematiskt brandskyddsarbete kräver kontinuerlig övervakning och uppföljning för att säkerställa att åtgärderna fungerar som de ska och att eventuella nya risker identifieras och hanteras på ett effektivt sätt. Detta kan inkludera regelbundna inspektioner, tester av brandskyddsutrustning samt utvärdering av brandövningar.
När Tribau utför statuskontroller är systematisk brandskyddsarbete en punkt som ofta kontrolleras. Dels administrativt men också ute på plats i objekten. Här kollar vi att ronder och kontroller har utförts enligt rutiner och krav, samt att brandisolering finns på plats och att andra typer av krav uppfylls ute i fastigheterna.
En viktig del av det systematiskt brandskyddsarbetet är att se till att alla som är involverade i verksamheten är väl informerade och utbildade när det gäller brandsäkerhet. Detta inkluderar både anställda och besökare, och syftar till att öka medvetenheten om brandrisker och hur man agerar vid en brand.
Det är också viktigt att samverka med relevanta myndigheter, såsom räddningstjänst och byggnadsnämnd, för att säkerställa att man följer gällande lagar och föreskrifter gällande brandsäkerhet. Det kan också innebära att man tar del av deras expertis och råd i frågor som rör brandskydd.
Genom att arbeta systematiskt och proaktivt med brandskydd kan man minska risken för bränder och deras konsekvenser betydligt. Systematiskt brandskyddsarbete handlar om att skapa en kultur där brandsäkerhet prioriteras och där alla är delaktiga i att förebygga och hantera brandrisker på ett effektivt sätt.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är heta arbeten en nödvändig men potentiellt farlig del av många industrier och byggprojekt. Genom att följa strikta säkerhetsprotokoll, tillhandahålla lämplig utbildning och utrustning för arbetare och genomföra noggranna riskbedömningar kan risken för bränder vid sådana arbeten minimeras avsevärt, vilket säkerställer både arbetarnas och allmänhetens säkerhet, samt minskar risken för skador på egendom och miljön.
I den dagliga verksamheten och driften av fastigheter är det dessutom viktigt att det systematiska brandskyddsarbetet fungerar och att vad som ibland kan ses som ett lite tråkigt eller onödigt arbetet faktiskt utförs.
Vi ser klart och tydligt vad som händer när det inte går rätt till.