Nyfikenhet och ifrågasättande tar oss den lilla extra biten på väg mot verkligheten.
Det finns väldigt många förutfattade meningar, förlegade uppfattningar och ihopblandade fakta som gått i arv i fastighetsbranschen. Vi får i vårt dagliga jobb ofta höra om hur någonting fungerar, vilka regler som gäller eller vad någonting har för syfte. Vi har lärt oss att inte lita blint på allt vi hör -även om det också finns mycket verklig och användbar kunskap där ute i branschen också!
Vi på Tribau gillar att gräva, och inte bara i gatubrunnar för de som följt våra äventyr på LinkedIn. När vi stöter på osammanhängande information eller motsägelsefull data vill vi gå till botten med hur det egentligen ligger till. Det blir mycket forskande i specifika branschriktlinjer och regelverk. I princip varje dag lär man sig något nytt, om det så handlar om brandsäkerhet, ventilation, värmesystem eller el.
En stor glädje i jobbet som fastighetskonsult är att dela med sig av dessa lärdommar med sina kollegor, samt att få liknande små godbitar tillbaka. Tillsammans blir vi sakta men säkert vassare inom alla tekniska områden, vilket gör att vi ser de där extra detaljerna som andra kanske missar.
I vårt arbete med teknikinventering tar sig detta form av att skaffa oss en djupare förståelse för komponenter och dess roll i fastigheten. Det finns otaliga nyanser inom specifika områden och komponenttyper som kanske inte alltid är självklara för den som inte är djupare insatt inom just det facket. Men det är vårt jobb och vår passion att ta oss den där extra distansen för att inte bara kunna utföra uppdragen enligt beskrivning men för att också kunna bidra med rådgivning och vägledning i utformningen av system och processer för att hantera och arbeta med den data som insamlas.
När det kommer till uppdrag som är mer avtalsrelaterade handlar det förstås om att ha koll på detaljerna. Vad är det som egentligen gäller för tryckkärl och besiktningsplikt? Vem gör vad när det kommer till en brandlarmsanläggning och hur ska uppmärkningen i en elcentral se ut? När vi utför statuskontroller är det viktigt att ha koll på detaljerna så att uppföljningen blir så komplett som möjligt.
Digitalisering av Fastighetsdata
I dagsläget är den här informationen mer tillgänglig än någonsin. Den kompetens och information som tidigare förmedlats muntligt eller suttit i någon fackpärm i ett arkiv finns nu vida att hitta för den nyfikne. Branschorganisationer utbildar på sina webbplatser om sina relevanta delar och i och med digitaliseringen av så mycket fastighetsdata har transparensen också ökat radikalt.
Digitaliseringens inflytande har revolutionerat många branscher, och fastighetsbranschen är inget undantag. Med den snabba utvecklingen av teknologi har digitaliseringen öppnat upp en rad fördelar för fastighetsbranschen, och en av de mest betydelsefulla är den förbättrade sökbarheten.
Böcker är trevliga att läsa men effektiviteten i att hitta information är överlägsen med digitala verktyg och information. Det finns ett enormt värde i att ha informationen så lättillgänglig, men det är också en vana man kanske måste lära om och lära in, för att verkligen uppnå den fulla potentialen i sin informationssökning.
Svaren på de frågor vi stöter på i vårt dagliga arbete finns där ute, och vi går den lilla extra vägen i våra försök att hitta dem. Då vi jobbar inom en stor mängd olika områden, som t ex olika typer av tekniska fastighetssystem, drar vi fördel av en synergistisk effekt då alla dessa områden samspelar på ett eller annat sätt. Att söka efter information inom ett fält leder ofta till ny information även inom närliggande fält. I slutänden leder det till att vi får en rikare och bredare kunskap.
Så vad väntar ni på? Nya kunskaper väntar på er där ute. Använd de kraftfulla verktyg vi har till hands idag. Sök!